Als je in de techniek werkt, dan moet je tijdens verjaardagen of in de kroeg best vaak uitleggen wat je nu eigenlijk precies doet. Het is voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen hoe de werkdag van een veerveilighedenspecialist eruit ziet. En dat terwijl dit technische procesbeveiligingsproduct zó belangrijk is dat wij er bij Hitma zelfs een complete website voor hebben opgezet. Wist je trouwens dat veerveiligheden (safety relief valves) al sinds 1600 worden gebruikt? En wel in vrijwel dezelfde vorm als nu.
De geschiedenis van veerveiligheden
De eerste veerveiligheid werd gebruikt in een stoominstallatie en is uitgevonden door de Duitser Johann Rudolf Glauber (1604-1670). Misschien ken je hem als de ontdekker van de bereidingswijze en de medicinale werking van natriumsulfaat (Glauberzout). Glauber verbeterde diverse chemische apparaten en wordt ook wel de eerste procestechnoloog genoemd. De Fransman Denis Papin (1647-1712), pionier bij de ontwikkeling van de moderne stoommachine, heeft de techniek van de veerveiligheid verder verbeterd.
Primaire functie veerveiligheden
Waarvoor worden veerveiligheden ingezet? De primaire functie van drukbeveiligingstoestellen, zoals veerveiligheden, is het beschermen van mensenlevens en werkomgevingen. Bij een te hoge druk in een proces, als de opwaartse (procesmedium) kracht groter is dan de neerwaartse (veer)kracht, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan door het exploderen van de installatie. Om catastrofes te voorkomen, zal de veiligheid openen en afblazen. Wanneer de druk terugkeert naar de normale waarde en de situatie weer onder controle is, zal de veiligheid weer sluiten. Zo simpel is het.
Codes en toepassingen
Omdat veerveiligheden zo belangrijk zijn voor de veiligheid van industriële processen zijn de regels voor het ontwerp en de ‘sizing’ streng. Hiervoor worden wereldwijd de volgende codes van controlerende instanties gebruikt, waaronder:
- ASME (American Society of Mechanical Engineers)
- API 520 (American Petroleum Institute)
- AD 2000-A2 (DIN) Deutsches Institut für Normung
- ISO 4126-7 ( DIN) Internationale Organisatie voor Standaardisatie (PED directive)
Waar worden veerveiligheden toegepast?
Veerveiligheden worden ingezet voor industriële applicaties met vloeistoffen, lucht, gas, damp en stoom. Je vindt ze bijvoorbeeld op boilers, ketels en procesinstallaties in de petrochemische industrie, olie- en gasindustrie en energiecentrales. De meest voorkomende scenario's waarin veerveiligheden worden gebruikt zijn blocked discharge, control valve failure, fire case en thermal expansion.
IMI Bopp & Reuther
Hitma werkt samen met de Duitse fabrikant IMI Bopp & Reuther PI . Zij ontwikkelen en produceren de volgende typen veerveiligheden:
- Conventional
- Balanced bellows
- Pneumatisch aangestuurde (CSPRS: Controlled Safety Pressure Relief Systems)
Deze zijn op onze website terug te vinden in de groepen:
- Standaard veiligheidsafsluiters
- Hogedruk veiligheidsafsluiters
- Hoge doorlaat veiligheidsafsluiters
- Speciale veiligheidsafsluiters
- Polypropeen veiligheidsafsluiters
Alle modellen voldoen aan de PED 2014/68/EU sectie 14 (Pressure Equipment Directive). Dit zijn de richtlijnen voor drukapparatuur die gelden in alle lidstaten van de Europese Unie. Hieronder vallen ook de DIN- , ISO- en AD 2000 –A2 normen en deze veerveiligheden krijgen een CE–goedkeur. Wij kunnen ook veerveiligheden leveren onder de code API 520 /API 526, ASME VIII en ASME I-normen. Leverbaar met CE-marking en/ of U , UV- of V-markering afhankelijk van de design code.
Wist je dat veerveiligheden (safety relief valves) al sinds 1600 worden gebruikt? En wel in vrijwel dezelfde vorm als nu.
Sizing-programma Si-tech 4.0
In 2016 introduceerde Bopp & Reuter een nieuw sizing programma, Si-tech 4.0. Met deze update is hun software klaar voor de toekomst. Mijn collega’s en ik zijn intensief door B&R getraind om met behulp van deze nieuwe software veiligheidsafsluiters te berekenen die exact voldoen aan de specifieke eisen van moderne industriële processen. Klanten van Hitma kunnen, als ze dat willen, ook zelf berekenen welke afsluiters ze nodig hebben. Het programma geeft de mogelijkheid om datasheets te maken / printen die weer handig zijn voor interne besprekingen of de communicatie met de Hitma-engineers. De definitieve sizing controleren wij uiteraard. Belangrijk voordeel van de nieuwe software is dat deze veerveiligheden geeft die werkelijk leverbaar zijn.
Er is nog zoveel te vertellen
Hopelijk heb ik met dit blog kunnen overbrengen waar mijn passie voor veerveiligheden vandaan komt. Ik kan je er nog veel meer over vertellen (en dat doe ik ook graag). Heb je vragen over de berekening of toepassingsmogelijkheden van de verschillende veiligheidsafsluiters? Neem gerust contact met me op.